Sandoz - Zlaté časy psychedelické #2

Sandoz - Zlaté časy psychedelické #2

Dokumentární • USA, Francie •

111 min

České titulky

Přístupnost od 12 let

den
Čtvrtek

datum
7. 11. 2024

čas
18:00


Psychedelické kino je nový koncept České psychedelické společnosti, kdy se návštěvníci mohou těšit na pravidelné promítání filmů s psychedelickou tématikou a navazující diskuzi s odborníky z nejrůznějších kruhů.

V listopadu promítáme archivní snímky od farmaceutické společnosti Sandoz, známé svým objevem, výzkumem a produkcí LSD a dalších psychedelik. V laboratořích Sandoz pracoval i sám Albert Hofmann, který zde syntetizoval první LSD. Firma v té době natáčela filmy, jež reflektují tuto výrobu a nabízejí fascinující vhled do psychedelické historie.

Projekce krátkých filmů budou rozděleny do dvou částí: 11. září v letním kině Gabriel Loci a 7. listopadu v Kině Pilotů. Před a po projekci proběhne diskuze s výzkumnicí, filmařkou a dramaturgyní festivalu Jeden Svět, Leou Petříkovou, a psychologem Markem Nikoličem.

Tři z filmů budou v anglickém znění s českými titulky a jeden ve francouzském znění opět s CZ titulky.

Promítané filmy:

Perception and Imaginative Experience (rež. Éric Duvivier, 1965, Francie, 27 min) - EN dab., CZ tit.
Psychedelický Sandoz v pravém slova smyslu. Dokumentární snímek Perception and Imaginative Experience rozebírá komplexní téma vnímání z hlediska neurofyzilogie a psychologie. Film zachycuje sérii percepčních experimentů za různých podmínek - např. senzorickou deprivaci, vystavení flicker efektu, a také intoxikaci psychedeliky. Stavy, jež testované subjekty zažívají, jsou ve filmu vizualizovány v psychedelických vizuálních sekvencích.

Acid (rež. Art Ciocco, 1971, USA, 25 min) - EN dab., CZ tit.
Dokumentární film Acid tematizuje přímo fenomén LSD, shrnuje dosavadní situaci a poukazuje na stále relevantní otázky, týkající se léčebného potenciálu psychdelik. Film také vystihuje zásadní proměnu společenského postoje k psychedelickému tématu, který v důsledku kontroverzí a negativní kampaně nastal na konci 60. a na počátku 70. let, hlavně co se týče přístupu mocenských struktur, včetně samotné společnosti Sandoz, která se od výroby LSD v druhé půlce 60. let distancovala. I když tak Acid působí do velké míry ideologicky, přináší dnes raritní výpovědí výzkumníků (mezi nimi např. Stanislav Grof) a dynamické záběry vystihující dobové vnímání psychedelické kultury.

Ballet sur un thème paraphrénique (1962, 33 min) - EN dab., CZ tit.
Film zastupuje „faktaskní“ oblast Sandoz portfolia, tedy filmy, které pracují s opulentní, extravagantní scénografií a nejasným, až bláznivým narativem, jenž je však často založen na exaktních tématech typu výsledků konkrétních vědeckých výzkumů nebo studií psychologických onemocnění. Což je případ i Baletu – režisér Éric Duvivier, který stál za většinou filmů zmiňované kategorie, se ve filmu snažil o audiovizuální vyjádření stavu „parafrenie“, tedy typu schizofrenie projevující se překrýváním reality a schizofrenních halucinací.

Autoportrait d'un schizophrène (26 min, 1978) - FR dab., CZ tit.
Film řeší téma schizofrenie a jejích projevů v životě jedince, které mapuje skrze skutečné deníkové zápisky pacienta, poskytnuté režisérovi na filmu spolupracujícím lékařem D.J. Duchém, jenž se mimo jiné v 60. letech 20. století zabýval výzkumem léčebných účinků psychedelik v psychiatrii. Ve filmu zní proud emocionální výpovědi, popisující proměnu schizofrenikovy osobnosti, v obrazech sledujeme hlavního hrdinu, jak se postupně proměňuje a propadá do nemoci. Film poskytuje působivou reflexi složitého tématu duševního onemocnění. Zajímavostí je také obsazení charizmatického herce Pierra Clémentiho, známého z filmů Luise Buňuela nebo P.P. Pasoliniho.



Další termíny
Koupit

Další představení