Blok 2: Krátké filmy

Krátké filmy

• Česká republika • 2023

90 min

Česká verze

Přístupnost od 12 let

den
Středa

datum
20. 9. 2023

čas
17:25


TICHÉ HROZBY: MIZEJÍCÍ PŮDA (Martina Spurná): Jak rychle mizí naše půda? A jak rychle se tvoří? Co to vlastně je „půda“? V jakém stavu jsou naše pole? Další díl cyklu Tiché hrozby: Mizející půda představuje problém eroze půdy v České republice. Prostřednictvím odborníků, vědců a zemědělců tak poznáváme erozi jako takovou. Zjišťujeme, jak se zkoumá, co vše o ní víme a s čím vším vlastně souvisí. Film nabízí i trochu jiný pohled na práci zemědělců, poukazuje na důležitou roli krajiny a na vzájemnou propojenost problémů a dějů, které se v ní odehrávají.

TICHÉ HROZBY: BOUŘLIVÉ POČASÍ (Martina Spurná): Bouře, blesky, extrémní lijáky, bleskové povodně, krupobití a tornáda. Všechny tyto jevy se objevují v Česku. Jak čeští vědci studují tyto fenomény a jak jejich práce může lidem prakticky pomoci? Co vlastně víme o počasí a proč nás tak často překvapuje? Jak přesné jsou modely předpovědí? Budeme vůbec někdy schopni předpovídat chování naší atmosféry?

KRAJINA LOGISTICKÝCH HAL (Kateřina Kořínková): Logistika se stala novým rozvinutým průmyslem. V době globalizace je pohyb zboží po světě nutný a některá místa fungují jako překladové uzly. Země visegrádské čtyřky se postupně proměnily ve skladiště západní Evropy, a to díky jejich poloze, levné pracovní síle, ale také finančním pobídkám, které firmy od jednotlivých států dostávaly. Monstrózní logistická centra se stala součástí naší krajiny, nepřehlédnutelnými „ocelovými městy“ za městy.

PASTVINA (Josef Dvořák): Zdědil pozemek, který byl léta neudržovaný a zarostlý náletovými dřevinami. Nejdříve se tam pásli koně. Druhým rokem pak parta nadšenců vystavěla záhony a pozvala další zájemce ke společnému zahradničení a dloubání se v hlíně. Pro lidi, kteří bydlí v bytech či nemají zahrádku, je to skvělá příležitost, jak si vypěstovat vlastní bio zeleninu. A jako bonus pro všechny je společné setkávání, sdílení a trávení času. Podívejte se na první kroky nově vzniklé komunitní zahrady Pastvina na okraji Prahy.



Další termíny
Koupit

Další představení