Kino za kilo na Céčku: KaprKód

KaprKód

Dokumentární, Hudební, Životopisný • Česká republika, Slovensko • 2022

91 min

Česká verze

Přístupnost od 12 let

den
Neděle

datum
12. 2. 2023

čas
14:10


večer pro otrlé romantiky
unikátní písňový koncert LÁSKA LAUREÁTA -16 min
+ dokuopera KAPRKÓD - 90 min

Co se stane, když laureát Stalinovy ceny vzplane láskou k rozverné kolegyni Libušce?
Složí existenciální milostné písně na její texty! Živě u Pilotů 6. 6. od 19 hodin
5 surreálně romantických songů, které už pravděpodobně nikdy nikde neuslyšíte, zapěje představitel Jana Kapra ve filmu Kaprkód, Karel Jakubů za klavírního doprovodu Jakuba Škampy.
Po patnáctiminutovce ponoru do hudebních podob lásky v padesátých letech následuje zvukově vytuněná projekce dokuopery Kaprkód, oceňované jako nejlepší český dokument roku 2022 (cena za nejlepší dokument na festivalu v Jihlavě i od české filmové kritiky, tři nominace na Českého lva nebo cena za nejlepší hudbení film z polského Krakova).

Komedie i drama, strhující a hravý příběh o skladateli Janu Kaprovi (1914-88), který byl téměř vymazán z oficiální paměti. V 50. letech se natolik proslavil propagandistickou hudbou, že byl oceněn jedním z nejvyšších vyznamenání tehdejšího východního bloku, Stalinovou cenou, tu v srpnu 1968 v reakci na ruskou invazi vrátil. Následoval doživotní zákaz uvádění jeho děl. Kapr v té době průběžně natáčel svůj život i svérázné hrané scénky na 8mm filmy. Tyto dosud nikdy nezveřejněné materiály ožívají v hravé rekonstrukci života po smrti, v níž se protíná paměť filmu, doby i Kaprovy hudby s příběhem nabývajícím mytologických rozměrů.

17 operních pěvců interpretuje scény Kaprova života, např. souboj s prezidentem Zápotockým nebo milostné dopisy. Film kromě osobních a politických proměň ohledává naši touhu propsat se věčnost. Kapr, narozený ve znamení ryb, skladatel Rybích zpěvů proplouvá filmem jako jeho spoluautor.

Z hodnocení uživatelů NA ČSFD (77%)

"Nemohl jsem od snímku odtrhnout oči a hltal skladby a průběh života Jana Kapra s takovým zaujetím, až jsem se sám divil, jak je to možné. A takto až do samotného konce...některé pasáže (syn, rozvod) mě emocionálně opravdu dostaly."

"Fascinující podívaná. Nečekejte tradiční životopisný portrét, ale svébytné dílo na motivy osudů skladatele Jana Kapra."

"Dokument, kterému kraluje dynamicky živoucí hrající hra."



Další termíny
Koupit

Další představení