DARA Z JASENOVCE

Dara iz Jasenovca

Drama, Válečný • • 2021

130 min

České titulky

Přístupnost od 15 let

den
Čtvrtek

datum
23. 6. 2022

čas
19:00


Srbské historické drama režiséra Predraga Antonijeviće pojednává o válečných zločinech a zvěrstvech, ke kterým došlo během druhé světové války v koncentračním a vyhlazovacím táboře Jasenovac. Tábor byl součástí holocaustu a genocidy Srbů, Židů a Romů v Nezávislém státě Chorvatsko a nepodléhal vedení nacistického Německa, nýbrž přímo chorvatskému fašistickému hnutí ustašovců.

Po ustašovsko-německé ofenzivě na Kozaru končí místní srbské obyvatelstvo v koncentračních táborech. Mezi nimi i dvanáctiletá dívka Dara s maminkou a dvěma bratry. O osudu svého otce nic nevědí. Po hrůzách, které zažije v táboře Stara Gradiška, takřka přes noc dospěje. Darina maminka a starší bratr jsou zavražděni a jejím životním posláním se stává záchrana života mladšího brášky. Mnoho dětí z tábora Stara Gradiška bylo umístěno do rodin po celém Chorvatsku, ale většina z nich byla zabita nebo zemřela kvůli nelidským podmínkám a nemocem v táboře. Dara všechny své síly upíná k záchraně svého malého bratra.

Všechny události ve filmu jsou popsány na základě autentických svědectví přeživších vězňů koncentračního tábora. Česká premiéra filmu divákům představuje část tragédie a hrůz druhé světové války, které jsou v našem prostředí bohužel téměř neznámé.



Další termíny
Koupit

Další představení